Jeśli szukasz kapusty kiszonej w worku foliowym, koniecznie odwiedź ten adres.

Wyjątkowy smak kiszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i każdy Polak stosunkowo często gości ją na talerzu. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niezwykle zdrowe pożywienie.

Czemu należy spożywać kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona, bądź kwaszona, bowiem tych przymiotników używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów żywnościowych, które powstało na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na długie składowanie pożywienia. Drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez wiele miesięcy w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne składniki odżywcze i witaminy, których pozyskanie zimą było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A wypada podkreślić, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji, które są nieodzowne dla właściwego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. W kwaszonce tej znajdują się także inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B5, B1). Oprócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wapnia. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, więc poleca się jego spożycie osobom trzymającym dietę.

Kiszona kapusta – w krokietach i w surówkach

Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno jako przystawka do dań, jak i jako kluczowy ich składnik. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją w formie surówki z posiekaną cebulą lub marchwią, która pasuje do potraw z ryb i ziemniaków, a rzadziej na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również składnik, który wyśmienicie komponuje się z grzybami i mięsem, toteż wykorzystuje się ją w farszu do pierogów, pasztecików czy łazanek. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie powstałyby tradycyjne polskie dania jak kapuśniak, bigos albo góralska kwaśnica.

W zasadzie każdy kucharz posiada własny przepis na kapustę kiszoną, jednakże obecnie okazjonalnie przygotowuje się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w wielkich oraz małych opakowaniach bez trudu znaleźć można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]