Dowiedz się więcej o soli kłodawskiej.

Sól to związek chemiczny konieczny do poprawnego działania naszego organizmu. Jakie właściwości ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale podkreśla smak jedzenia. Chociaż nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (do 6 g dziennie) są potrzebne dla właściwego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi selen, żelazo czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – używana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest m.in. kopalnią potasu, cynku czy wapnia, czyli składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, tym samym nie traci swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]