Potrzebujesz czerwonego barszczu na zakwasie? Sprawdź https://bit.ly/2WE4Hqy.

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, ale również jako uzupełnienie do innych potraw.

Barszcz czerwony to danie wszechstronne

Zdawałoby się, że barszcz czerwony to prosty do przygotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaśny, a zarazem nieznacznie słodkawy aromat sprawia, że świetnie łączy się on z różnorodnymi smakami. Lubianych dodatków do barszczu czerwonego jest masa – jedni zalewają nim pierogi z kapustą, grzybami albo mięsem, inni wolą w nim ziemniaki, jajo na twardo i kiełbasę. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa obiadowa, lecz również wyborna przekąska bądź ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy świetnie pasuje do chrupiącego krokieta z grzybami czy bułeczki drożdżowej z mięsnym farszem.

Należy zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie jest zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, dlatego poleca się je osobom chorującym na anemię. Tymczasem z uwagi na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie chętnie spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z kwaszonych buraków!

Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni dosypują do niego troszkę cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka, inni kochają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotowuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma bardziej specyficzny, kwaśny aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a przy tym ma więcej ważnych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kiszonych można oczywiście przyszykować na własną rękę, ale okres fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie lub online.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]