Potrzebujesz żurku w butelce? Skieruj się na tę stronę.

W ostatnich latach z rzadka już jemy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu ciągłego pośpiechu, co wywołuje pragnienie ekspresowego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw niegdyś oferowanych na ogół jako to drugie danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze zostaną z nami. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie podawane podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.

Żurek a barszcz biały – Zakwas na bazie mąki pszennej bądź żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?

Jeśli spyta się obywatela polski o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób wręcz nie widzi najważniejszej różnicy pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zasadniczo żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, aczkolwiek warto zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste preferencje i zdolności kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kwaszonych albo z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej zagmatwana, bo w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 typy:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany najczęściej z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żurek lub barszcz biały można kupić

Preparacja zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest nieskomplikowane, choć nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci przeczytać można dziesiątki przepisów na zakwas, które można wypróbować. Używając jednak samodzielnie wykonany zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli chrapka np. na barszcz biały zaatakuje was znienacka, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, na bazie których przyrządzimy wyborny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]